Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.


viaţa în armonie cu natura, eliberarea de concepţiile corporatiste şi comerciale, explorarea spirituală
 
AcasaAcasa  CăutareCăutare  Ultimele imaginiUltimele imagini  ÎnregistrareÎnregistrare  ConectareConectare  

 

 Graffiti: arta sau vandalism?

In jos 
3 participanți
AutorMesaj
rasta

rasta


Numarul mesajelor : 7
Data de inscriere : 18/10/2007

Graffiti: arta sau vandalism? Empty
MesajSubiect: Graffiti: arta sau vandalism?   Graffiti: arta sau vandalism? EmptyDum Oct 21, 2007 5:45 pm

Este asociat cu anii '70-’80, cand in NY adolescentii dansau pe strada break-dance si desenau pe trenuri cu spray-uri colorate. La inceput era doar o joaca. Apoi a inceput razboiul intre cei care pictau si cei care vroiau sa stearga. Intr-un fel, cei dintai au castigat, daca ne gandim ca graffiti e considerat astazi arta urbana. In orice caz, “writers”-sii afirma ca pericolul de a fi prinsi de politisti in timpul “procesului de creatie” face lucrurile mult mai palpitante.


Din negura timpurilor
Tendinta de a scrie / scrijeli / picta pe ziduri, unde toata lumea poate sa vada, e foarte veche. Academia de Arte si Stiinte din Berlin a strans peste 180.000 de inscriptii de pe zidurile, monumentele si ruinele imperiului roman. Aceasta uriasa baza de date, numita Corpus Inscriptionum Latinarum, prezinta atmosfera societatii de atunci intr-un fel in care documentele si cartile de istorie n-o pot face. Atat de vie si de umana... Cine s-a mai nascut, cine pe cine iubeste, meniul de la han sau pretul prostituatelor, jalea pentru cei disparuti sau numele celor mai puternici gladiatori, sloganuri politice sau formule magice… Daca ne gandim si mai in trecut, picturile rupestre nu sunt oare cele mai vechi forme de graffiti?


Arta urbana
Chiar daca se cunosc mai mult intre ei decat sunt cunoscuti de catre ceilalti, “graffiti artists” au si o asociatie in America, infiintata inca din 1972. Unii dintre ei au expus in galerii de arta sau si-au deschis propriile lor studiouri. La Brooklyn Museum le e dedicata o sectiune la “arta contemporana”. Mai bine, decat sa picteze proprietatea statului, ar zice unii. Where is the fun? Ar spune altii…
Cel mai frecvent stil de graffito este chiar semnatura artistului, iar acesta e cu atat mai faimos cu cat reuseste sa o imprastie in cat mai mult locuri. Urmeaza apoi operele ceva mai elaborate, “blockbuster” care se intinde pe toata suprafata peretelui sau chiar “wildstyle”, adevarate scrisori / mesaje vizual-artistice. E drept ca trebuie sa fii de-al lor ca sa le intelegi.


Pro sau contra
In majoritatea tarilor civilizate, Graffiti este interzis prin lege. Risti pedepse aspre daca esti prins asupra faptului. De exemplu, Tony Blair, fostul prim ministru al Angliei si-a exprimat opinia categoric: “Graffiti nu este o arta, este o infractiune!” Normal, din moment ce graffiti poate lua si forma unui manifest politic. Dar, decat sa se enerveze, poate n-ar fi rau pentru politicieni sa le citeasca atent. Pana la urma, reprezinta “vox populi”! Iar cele mai multe sunt incantatoare prin combinatiile de culori…
Asa ca data viitoare cand nu vezi in ce statie esti din cauza ca geamurile metroului sunt complet vopsite, nu te enerva. E doar o forma inofensiva de arta…!
Sus In jos
Blaster
Admin
Blaster


Numarul mesajelor : 482
Varsta : 35
Location : Targoviste
Data de inscriere : 17/10/2007

Graffiti: arta sau vandalism? Empty
MesajSubiect: Re: Graffiti: arta sau vandalism?   Graffiti: arta sau vandalism? EmptyDum Oct 21, 2007 6:00 pm

GENEZA (1966-1971)

Graffiti a fost folosit prima ora de activistii politici pentru a face declaratii si de gasti pentru a'si marca teritoriul.Decat prin 1960 identitatea graffitiului incepe sa prinda contur.Istoria artei undergroundului cunoscuta sub mai multe nume, cel mai adesea numita graffiti,incepe in Philadelphia, Pennsylvania pe la mijlocul aniloir '60 si este inradacinata in bombinguri. Printre primii grafferi care au facut primele bomburi (in Graffitiul d atunci foarte primitiv) sunt: CORNBREAD si COOL EARL.Ei isi scriau numele peste prin tot orasul castigand atentia comunitatii si presei locale.Nu se stie daca acest concept si-a facut aparitia in New-York din intamplare sau nu.

INCEPUTUL PROPRIU-ZIS (1971-1974)

La putin timp dupa CORNBREAD, zona Washington Heights din Manhattan a dat nastere grafferilor.In 1971 The New York TImes a publicat un articol despre unul dintre acei grafferi.Numele lui era TAKI 183 si traia in Washington Heights.TAKI lucra ca mesager deci se gasea foarte des prin statiile de metrou asa ca a profitat d ocazie dand taguri.A fost primul care a fost recunoscut in afara noii-formate subculturi.Un alt graffer de asemenea crezut a fi unul dintre primii este JULIO 204.FRANK 207 si JOE 136 erau si ei de asemenea grafferi recunoscuti.De asemenea pe strazile din Brooklyn se dezolvta o miscare.In curand s'a inceput o adevarata competitie intre cele 5 cartiere.
Tagul: Dupa o vreme erau atatia oameni care isi scriau numele (tag) incat s'a simtit nevoia unei inovatii pentru a castiga faima.Pentru inceput toti si'au facut taggurile unice.Probabil cel mai faimos tag din toata istoria culturii graffiti era STAY HIGH 149.
Dupa ce au inceput sa faca din c in c mai mari tagurile grafferi incetul cu incetul au unit literele intre ele le'au marit latimea si astfel a aparut primul bomb clasic veritabil.Acesta este ceremonial atribuit lui SUPER KOOL 223 din Bronx si lui WAP din Brooklyn ...
(...)
Prin anul 1974 grafferi ca TRACY 168, CLIFF 159, BLADE ONE au creat pentru prima oara peisaje, ilustratii si caractere acestea fiind bineinteles desenate pe pereti.De aici a pornit Muralul.Mai tarziu s'au afirmat AJ 161 si SILVER TIPS.

APOGEUL (1775-1777)

In aceasta perioada graffiti a evoluat fara nici o piedica! Au fost puse standardele si profitand de criza orasului mijloacele de transport au fost efectiv bombardate.
Astfel graffiti a avut timp sa'si ia avantul.S-au remarcat:
Crewuri ca POG, 3yb, BYB TC, TOP; Regi ai throwului ca : Throw up kings included TEE, IZ, DY 167, PI, IN, LE, TO, OI, FI aka VINNY, TI 149, CY, PEO; Competitia dintre ei a fost dusa la un adevarat apogeu.

UN NOU VAL (1978-1981)

Un nou val al creativitatii a izbucnit in graffiti pe la sfarsitul lui 1977 cu crewuri ca TDS, TMT, UA, MAFIA, TS5, CIA, RTW, TMB, TFP, TC5 and TF5.Razboaiele intre grafferi atingeau din nou apogeul.A fost de asemenea ultimu val important al graffitiului inainte ca Transit Authority sa faca din eliminarea graffitiului o prioritate. Pe Broadway, CHAIN 3, KOOL 131, PADRE, NOC 167 and PART 1 se extindeau peste stilurile deja stabilite de grafferi ca PHASE 2, RIFF 140 and PEL.
In 1980 a inceput lupta impotriva graffitiului...repararea gardurilor devenea din ce in ce mai consistenta.Grafferii au inceput incetul cu incetul sa renunte.In 1879 LEE QUINONES si FAB 5 FREDDIE au deschis o galerie de arta cu graffiti.Incet graffitiul a inceput sa apara si in Europa.

SUPRAVIETUIREA CELUI MAI PUTERNIC (1982-1985)

Epidemia de cocaina, piata armelor si legile fiind mult mai stricte graffiti a fost deteriorat semnficativ.Multi au renuntat la graffiti dar multi au continuat desi afectati in continuare. Din lipsa de resurse grafferii au devenit extrem de agresivi agresivi.Daca un graffer era prins neinarmat mai mult ca sigur era batut si jefuit de sprayuri.
In acest moment puterea psihica si unitatea ca si in gasti devenisera un lucru important in experienta de graffer. Desi legile erau total impotriva lor...razboaiele intre grafferi au izbucnit.S'au afirmat in timpul acestor ani : SKEME, DEZ, TRAP, DELTA, SHARP, SEEN TC5, SHY 147, BOE, WEST, KAZE, SPADE 127, SAK, VULCAN, SHAME, BIO, MIN, DURO, KEL, T KID, MACK, NICER, BRIM, BG 183, KENN, CEM, FLIGHT, AIRBORN, RIZE, JON 156, KYLE 156.

VETERANII (1985-1989)

Perioada grea pentru graffiti a continuat si in urmatorii ani..situatia neimbunatatindu-se deloc. Desi multi renuntasera grafferi ca WANE, WEN, DERO, WIPS, TKID, SENTO, CAVS, CLARK si M KAY au continuat lupta...Din lipsa banilor s'a format un nou trend in graffiti: taguri cu markerul in afara statiilor de metrou.
In 1886 MTA castiga lupta impotriva acestei culturi.Ce a mai ramas dupa toti anii acestia de greutate in graffiti au fost doar o mana de adevarati veterani:GHOST, SENTO, CAVS, KET, JA, VEN, REAS, SANE, SMITH ..acestia au tinut graffitiul in viata atunci cand el ar fi putut disparea pentru totdeauna.

semnat: blaster.
Sus In jos
http://www.myspace.com/blasteroslo
spike iN eFFeKt

spike iN eFFeKt


Numarul mesajelor : 4
Varsta : 31
Location : Targoviste
Data de inscriere : 14/12/2008

Graffiti: arta sau vandalism? Empty
MesajSubiect: Arta nu Vandalizare   Graffiti: arta sau vandalism? EmptyDum Dec 14, 2008 8:40 pm

Graffiti: arta sau vandalism? Z9uum613542-02

Un graffiti facut de mine ... nu am apucat sa-l fac inca pe vre-un perete Very Happy dar sper sa va placa Razz...

Targoviste Rulz @ by spike iN eFFeKt
Sus In jos
http://effektcfg.hi5.com
sasd
Vizitator
Anonymous



Graffiti: arta sau vandalism? Empty
MesajSubiect: graff   Graffiti: arta sau vandalism? EmptyJoi Noi 12, 2009 8:49 pm

eu zic ca grafful este arta fac graf de 5 luni si am ca tag cse si fac multe stiluri si multe graff pe afara eu zic ca ar trebui sa nu ne mai urmareasca garda asa lol!
Sus In jos
Continut sponsorizat





Graffiti: arta sau vandalism? Empty
MesajSubiect: Re: Graffiti: arta sau vandalism?   Graffiti: arta sau vandalism? Empty

Sus In jos
 
Graffiti: arta sau vandalism?
Sus 
Pagina 1 din 1
 Subiecte similare
-
» graffiti Romania
» Graffiti Online Game
» graffiti
» Graffiti in Targoviste
» Niste Graffiti

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
 :: Muzică :: Graffiti-
Mergi direct la: